Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Okumak

 Bugün sizlere bir edebiyat öğrencisi olarak aslında hepimizi ilgilendiren birkaç problemden bahsetmek istiyorum. Eğer bir ÖSYM adayı iseniz bu yazıyı daha dikkatli okumanızı rica ediyorum. Çünkü bu yazının başlığını görür görmez çoğu insanın aklından 'işsizlik' kelimesinin geçtiğine eminim.

 Türk Dili ve Edebiyatı bölümü genellikle şiirler okunan lise seviyesinde edebiyat bilgisi edinilen bir alan olarak bilinse de aslında edebiyat bilim dalında bilim insanı yetiştirmektedir. Türk dili ve edebiyat kısımları iki ayrı dal olarak ele alınır. Türk dili kısmında Türkçe, Osmanlı Türkçesi, eski Türk dilleri , edebiyat kısmında ise Divan Edebiyatı dönemi şiirleri ve şerhleri , Modern Türk edebiyatı ve dönem romanlarından karakter çözümlemeleri (karakterlerin ve yazarların psikolojileri), Halk Bilimi (folklor) ve bu gibi birçok konu işlenir. Dersler sözeldir yalnızca dil derslerinde nadiren (ebced hesabı gibi) sayısal olabilir. Zor bir alandır, çok okumak ve çok araştırmak gerekir. Bu bölümden mezun olduğunuzda Türkolog  unvanı alırsınız. İsterseniz lise düzeyi öğrencilere edebiyat öğretmenliği yapabilirsiniz. Akademik çalışmalar yapmak istiyorsanız belirlediğiniz edebiyat alanında master (yüksek lisans) ve doktora yapabilirsiniz. Ayrıca bu alan mezunları dergilerde, gazetelerde, televizyon ve radyo kuruluşlarında, devlet dairelerinde, kütüphanelerde, arşivlerde ve daha birçok alanda çalışabilirler. Aynı zamanda editörlük veya yazarlık da yapabilmektedirler.

Kişisel ve kültürel kazanım açısından oldukça faydalı bir alan olan edebiyat bölümü gün geçtikçe değer kaybetmekte ve hafife alınmakta. Tarih, edebiyat, felsefe, coğrafya ve benzeri bölümlere insanların artık burun kıvırır olması üzücü bir durum. Çünkü bu alanlar bir ülkenin kültürel varlığını oluşturan temel taşlar olmaktan ziyade, diğer bilimlere altyapı sağlayan gerekli, çoğu zaman zorunlu bilim dallarıdır. Tercih yaparken öğrencilere 'Orada iş yok. Boş ver sen memur olmaya bak.' denilen bir ülkede bilim insanının yeteri kadar yetişmemesinden, mutsuz üniversite mezunu gençlerden yakınıyoruz. Elbette insanımız iş kaygısı yüzünden bunu iyi niyetle söylüyor olabilir fakat durumun vahameti değişmiyor. İş olsun da diye düşündükten hemen sonra iyi yazarlar, iyi hocalar, alanında usta insanlar yeteri kadar yok diye söyleniyoruz. Oysa üniversitelerin fen edebiyat fakülteleri tam olarak bu amaç üzerine kurulmuş. Alanında uzman birey yetiştirmeyi planlayan bölümler, mezun olan öğrencilere 4000 TL maaş yerine devamlı düşünen ve çalışan bir zihin vadediyor. 

İşsizlik kaygısı günümüz şartlarında maalesef çoğu bölümde mevcut. Bu işsizlik ve gelecek kaygısı dolu ortamda alınacak en sağlıklı karar okuduğunuz\okumayı düşündüğünüz alanda kendinizi yetiştirmek ve uzmanlaşmak olacaktır.                                                                                                                


 

Yorumlar

  1. slm.kulturlu.havali.asi.guzel.hayvansever.bilgili ve edebiyatci bayan yazilariniza.hayran.kaldim.insta.veya.numara.alabilir.miyim!?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder